Stilig og miljøbevisst med gjenbruksmote

80 prosent av garderoben til Tromsøs best kledte kvinne, Simone Grøtte, består av gjenbruk. Resten er nye plagg av høy kvalitet som kan repareres i det uendelige. Og hjemmet sitt kaller hun bare for «tidsmaskinen».

Her fra en opptreden på NRK under TV-aksjonen 2015. Simone danser i finskjørt og ullsokker – et antrekk som illustrerer den kontrastfylte sommeren i Nord-Norge. Første gang brukt under forestillingen «Northern Soul» som hun laget til Varangerfestivalen 2014 sammen med ektemannen Herman Rundberg. Med på bildet og fremføringen er også Mari Boine. Foto: Jonas Jeremiassen Tomter

‒ Å være bevisst på gjenbruk, krever ikke så mye annet enn interessen og viljen. Jeg er for eksempel overhodet ikke flink til å sy, og syr sjelden selv. Men jeg har som regel ideene til hva jeg vil lage, og får andre til å sy det om for meg.

Dermed kaster Simone Grøtte kanskje den aller viktigste barrieren over bord. Man MÅ ikke kunne sy selv for å være flink til gjenbruk.

Les også: Trygg skattejakt i bruktbutikk 

Åpnet bruktbutikk for nye skattejegere

Bærekraftmål 12: «Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre». Innen 2030 skal avfallsmengden reduseres betydelig, gjennom forbud, reduksjon, gjenvinning og ombruk.

Lidenskap

Grøtte har grublet litt på hvorfor dette med gjenbruk er blitt så viktig for henne.

‒ Det handler mye om historiefortelling, om kulturer og folk. Jeg har alltid syntes at det er spennende å se hva vi velger å omgi oss med og hvordan det påvirker oss. Hvilke historier ville en gammel kaffeboks fortalt? Hva har den sett og hørt? Jeg er opptatt av at både klær, interiør og objekter har sin historie – jo eldre det er, jo mer sjel ligger det i dette.

Med årene kom også miljøbevisstheten inn i bildet, og alt fikk enda større mening. Kombinasjonen av alt har etter hvert utviklet seg til en lidenskap hun kaller «skattejakt».

‒ Jeg oppsøker alltid bruktbutikker eller bruktmarked på steder jeg reiser til. Du får liksom litt adrenalin når du finner noe skikkelig bra, gjemt bort i en kasse. Og hver gang mamma kommer til byen tar vi oss en tur til Remiks sin bruktbutikk sammen. Det er tradisjon, smiler hun.

Gjenbruksmote i New York

Her er bildet på instagramkontoen til New York Times. Klesstilen til Simone Grøtte fra lille Lakselv ble plukket ut på The Governors Ball Music Festival, til å inspirere moteinteresserte i «The Big Apple». Skjermdump fra instagramkontoen til New York Times fashion

«Å være bevisst på gjenbruk, krever ikke så mye annet enn interessen og viljen. Jeg er for eksempel overhodet ikke flink til å sy»

Simone Grøtte

‒ Mamma har alltid samlet ting til meg – spesielt klær ‒ som jeg har fått overta. Og hun gjør det fortsatt. Mange av de fineste skattene mine er det hun som har funnet.

Mamma med gjenbruksmote

Simone går på skattejakt på bruktbutikker, og når det kommer til barnevogner er hun en samler. Hun har barnevogner fra mange ulike tidsepoker og påbegynte samlingen sin 12 år før hun selv ble mamma. På dette bildet er ute på trilletur med tre måneder gammel baby i retro barnevogn. Den oransje kåpen hun har på seg, fant hun nederst i en kurv på loppemarked. Foto: Privat

Mammaen er definitivt Simones store forbilde og inspirasjon når det gjelder gjenbruk.

‒ For min del startet interessen for klær MEGET tidlig. Jeg har alltid likt å uttrykke meg gjennom klær, og elsket å kle meg opp, både til vanlig hverdag og til fest. Det har bestandig vært både lystbetont og artig. Jeg husker en bursdag jeg var i, jeg tror jeg var fem. Jeg var iført en hatt med et langt slep som jeg hadde fått mamma til å lage til meg! Og jeg huske ennå den hvor fin jeg følte meg, smiler Simone.

Dansekunstner

I dag er Simone Grøtte blitt 35 år og er utdannet danser og koreograf. Hun er blitt ganske kjent for klesstilen sin, og veldig kjent for å lage moderne dansekunst basert på sin tilknytning til nord og til Finnmark.

‒ Det har vært viktig for meg å gjenbruke både klær, mønster og farger fra den tiden forestillingene handler om, forteller Simone. Hun røper at hun ofte fortaper seg helt i gamle fotoalbum. Her henter hun inspirasjon både til scenografien i forestillingene sine og til egne antrekk.

‒ Jeg har gjenbrukt mye i mine forestillinger i forhold til rekvisitter. For eksempel har vi en bok fra 1800-tallet – et gigantisk atlas vi har funnet på FINN.no. I tillegg har vi kakebokser og kaffekjeler vi har kjøpt brukt. Så er det enkelte ting vi må lage og spesialtilpasse. Det er en fin kombinasjon av gjenbrukt og gjenskapt.

Simone og danserne hennes har turnert over hele Norge med forestillingene «Mannen som stoppa Hurtigruta» og «Glemt». «Glemt» har de også gjestet både Tyskland og Canada med. Nå sist rakk de akkurat å spille ferdig turneen med Simones siste verk, «Å klore seg fast», før koronapandemien kom og stengte ned alt.

Gjenbruksmote på vinterføre

Det å kle seg stilfullt om vinteren, samtidig som klærne er praktiske og varme, er av og til en utfordring. Her er Simone ikledd vadmelsbukse i forbindelse med et radiointervju til lanseringen av forestillingen «GLEMT». I «GLEMT» er alle kostymene sydd av vadmelsstoff. Foto: Privat

Motespalte

Ved siden av at avisa iTromsø nylig kåret henne til byens best kledte, har jenta fra Lakselv i Finnmark tidligere havna i motespalten til New York Times, på grunn av klesstilen som hun liker å kalle «vintage møter vidda».

‒ Haha, det er en morsom historie. Jeg og mannen min var på en musikkfestival i New York, og jeg pynta meg, men kledte meg også opp praktisk. Alle vet hvor gjørmete det kan være foran scenen på slike festivaler, så jeg kombinerte svarte gummistøvler med resten av antrekket. Plutselig ble jeg stoppa av en fotograf som ville ta bilde. Han viste seg å være fra New York Times sin moteavdeling, og de plukka meg ut som et av ti festivalantrekk de presenterte. Etterpå trodde jeg instagramkontoen min var blitt hacket. Det raste inn med flere tusen følgere på få dager!

Gjenbruksmote fra alle verdenshjørner

Buksen er vintage fra Japan, kjøpt på bruktbutikk i Oslo. Toppen fra bruktbutikk i Tromsø. Foto: Eivind Hansen

«Vi kaller hjemmet vårt for vår lille tidsmaskin. For når du kommer inn i huset vårt, så kommer du rett inn på 1960-tallet»

Simone Grøtte

Simone er bevisst på å blande tegn på sin samiske identitet inn i klesstilen sin. I New York var det bare et lite armbånd. Men ellers er hun glad i å bruke både symboler og smykker, mønster og farger som røper hvor hun kommer fra.

Les også: Her kan du handle brukt

«Tidsmaskinen»

Da hun og ektemannen Herman Rundberg skulle kjøpe seg egen bolig i Tromsø, jaktet de ikke på nybyggene. De var helt bevisst på leting etter noe de kunne ta vare på mer eller mindre som det var.

‒ Vi kaller hjemmet vårt for vår lille tidsmaskin. For når du kommer inn i huset vårt, så kommer du rett inn på 1960-tallet, humrer hun fornøyd. Her er både farger og møbler hentet fra en generasjon før ekteparet ble født, og slik skal de fortsette å ha det.

‒ Vi ville ha et hus med sjel, som vi kunne ta vare på. Og her hjemme kan jeg kanskje skryte litt av at jeg gjør mye selv både når det gjelder reparasjoner, pussing og lakking for å sette i stand hus og møbler. Det er helt fantastisk å få trukket om en gammel stol med nytt stoff og se at den får nytt liv.

Gjenbruksmote fra alle verdenshjørner

Her er et bilde som illustrerer et typisk Simone-antrekk. Mange kombinasjoner, bevisst, praktisk og stilig. I kjole fra bruktbutikk i New York, arvet jakke, og tørkle funnet på marked i Russland. Foto: Privat

«Mamma har vært flink å ta godt vare på ting, så det finnes mange skatter å hente ned fra mørkeloftet hjemme»

Simone Grøtte

Hun skulle så gjerne også si at hun var bevisst i forhold til innkjøp, men hun innrømmer at det er veldig lett å gå «overboard» også når det gjelder innkjøp på bruktbutikker.

‒ Men heldigvis kan du bare levere tilbake ting du likevel ikke finner bruk for eller plass til. Der er jeg blitt ganske flink.

Men enkelte ting leveres ikke tilbake. Simone innrømmer en ekstra lidenskap: Hun samler på gamle barnevogner! Det startet allerede 12 år før hun selv ble mamma. Så da lillefrøkna endelig ankom, kunne hun få ulik transport fra dag til dag, og gjerne av typen som fikk folk til å stoppe dem på gata for å kommentere.

Halvannet år inn i livet har datteren i likhet med mamma også en garderobe som i all hovedsak består av gjenbruk.

‒ Veldig mye har hun arvet av meg, faktisk. Mamma har vært flink å ta godt vare på ting, så det finnes mange skatter å hente ned fra mørkeloftet hjemme.

Gjenbruksmote interiør

«Tidsmaskinen» kaller Simone Grøtte og Herman Rundberg hjemmet sitt. Her er stilen i hovedsak 60-talls, med både farger og møbler hentet fra den tidsepoken. Spisebordet er arvet fra Simones oldemor. I stedet for å tapetsere veggene på nytt, malte de bare rett på den gamle strietapeten. ‒ Det ga en nydelig struktur! forteller Simone. Foto: Privat

Flere om beinet

Hvilket kan være en stor fordel. Med årene er blitt vanskeligere å finne de virkelig store skattene på bruktmarkeder og -butikker. Men det er en gledelig årsak til det: Interessen har vokst! Til og med på de røde løperne i Hollywood, tropper kjendisene nå opp med brukte kjoler.

«Selv om også brukte klær begynner å bli dyrere, så er jeg ganske sikker på at jeg har en billigere livsstil enn om jeg ikke hadde hatt denne interessen»

Simone Grøtte

‒ Når kommer til klær – så har dette med vintage fashion fått mye fokus de siste årene. Litt i takt med miljøfokuset. Det må være en stor fordel for de unge i dag å kunne kombinere klimakampen med gjenbruk, sier hun, som har vokst opp så bevisst på redesign, tross både «bruk og kast» og merkevarepress.

Gjenbruksmote rekvisitter

Ull er en soleklar favoritt i Simones garderobe. Ull og da spesielt ullsokker er også blitt et varemerke i Simones danseforestillinger. Hun begrunner det både med at ull er et så bra materiale og at ull er typisk for den nordnorske sommeren. Selv de dagene det er varmt nok til å ta sommerkjolen på, er ulljakka og ullsokkene aldri langt unna. Bildet her er fra «Å klore seg fast» med ullkledte dansere samlet rundt en gammel Kurér radio. Denne typen radio har Simone brukt i alle sine forestillinger, og den har nesten blitt som en egen signatur for henne. Foto: Mariell Amelie Lind Hansen

Hun understreker at hun kjøper nytt hun også, men at hun da velger ting som varer lenger og kan repareres.

‒ Selv om også brukte klær begynner å bli dyrere, så er jeg ganske sikker på at jeg har en billigere livsstil enn om jeg ikke hadde hatt denne interessen.

Hun registrerer at loppemarked arrangeres oftere, og er hippere enn noen gang, og at det er helt vanlig å selge og kjøpe brukte ting via nett.

Hun ler hjertelig av spørsmålet om hun fortsatt kan gå på butikken i «chilleklær», nå når hun har blitt et stilikon.

‒ Nei, vet du: Nå er det helt slutt! Slikt forplikter, sier hun med en stor porsjon ironi. Hun forsikrer at hun har helt vanlige dager hun også, hvor hun tasser rundt i ganske utvaskede og veldig komfortable klær sånn som alle oss andre.

‒ Det må være en balanse i det. Det gjelder alt i livet.

Følg Simone på instagram @simonecharete. Websiden hennes er www.simonegrotte.no

Gjenbruksmote interiør

Simone har et eget blikk for ting som er verdt å ta vare på. Og fargene spiller alltid på lag. Her en liten interiørdetalj fra egen stue. ‒ Disse fine stolene kjøpte jeg brukt til en billig penge. Stoffet var slitt og hullete, men stolene ble som nye da jeg fikk de trukket om. Det lille bordet har fått seg en runde med puss og maling. Foto: Privat

Gjenbruksmote redesign

Nytt blandet med gammelt, forteller Simone. ‒ Toppen er redesignet av meg og sydd av mamma. Festivalstøvlene kjøpt på Skoringen i Tromsø er selvsagt også på.