Etter storbrannen i 2014 har for eksempel Remiks minimert lagringen av avfall innendørs når anlegget ikke er i drift. En lørdag ettermiddag i 2014 selvantente trolig et skadet batteri i en haug med restavfall som lå innendørs. Video av brannen viser hvordan det hele utviklet seg. Brannmannskapene kom først til stedet, men det å slokke med vann er vanskelig når det er batteri som brenner. Løsningen ble til slutt å kjøre inn i røyken med hjullaster og hente ut det brennende avfallet med skuff for å dumpe det på utsiden av bygget. Sjåføren må da være iført røykdykkerutstyr fra brannvesenet.
I industrivernet er det utpekt en gruppe innsatspersonell som skal mønstres når noe skjer for å begrense brann eller skade. I tillegg er det utpekt sikkerhetspersonell med ansvar for å tømme området for folk, sikre det og hindre at uvedkommende slipper inn. I tillegg er en fast redningsledelse/krisestab etablert ‒ i all hovedsak ledergruppen støttet av relevant fagpersonell.
‒ Redningsledelsen ble satt i forbindelse med korona-pandemien. Da Norge ble stengt brukte vi verktøy fra industrivernet for å treffe tiltak og regler for egen drift, forteller Rasmussen.
«På området til Remiks kan vi ha inntil 300.000 kg farlig avfall.»
Pål Espen Teisnes, sikkerrhetsrådgiver i Remiks
I tillegg er det så langt i år avholdt en teoretisk øvelse hvor man har snakket seg gjennom et gitt scenario. I tillegg skal det øves fysisk flere ganger i året, både med og uten nødetatene involvert.
Remiks har nettopp fått på plass en egen industrivern-container som står plassert ved produksjonshallen. Her inne er det brannslanger, brannslukkere og førstehjelpsutstyr. Totalt har Remiks fem slukkekummer på anlegget og 350 meter med brannslange for å kunne starte et slukkearbeid.
‒ Men tiden går fryktelig fort når sånt skjer. Innsatspersonellet skal også bidra med å flytte maskiner og utstyr slik at brannvesenet enkelt kommer fram. Det er heller ikke meningen at de skal utsette seg for fare, forklarer Rasmussen.
De som jobber i produksjonshallen er imidlertid godt drillet på å hente ut avfall som brenner, og slukke mindre branner. I og med at disse relativt ofte oppstår på grunn av at publikum ikke følger reglene for levering av EE-avfall og farlig avfall.
‒ Vi vet på kiloet hva vi har inne på farlig avfall-mottaket til enhver tid, men det som ligger i restavfallet kan vi ikke ha kontroll på. Der er vi er helt avhengig av at publikum hjelper oss og følger reglene, sier Teisnes.
Les også: Nye porter gir varmere bygg