De som bor i eneboliger har fått en egen dunk som i utgangspunktet er litt mindre enn avfallsdunken. Glass og metall-dunken skiller seg ut ved å ha oransje lokk. I mai 2019 ble de første dunkene plassert ut, og de tømmes cirka hver åttende uke.
Kriteriene for en vellykket henteordning er at kun matemballasje av glass og metall legges i dunken, og at dette ligger løst i dunken. Ikke i plastposer.
Remiks har brukt noe tid på å lære opp husstandene i dette.
‒ Det handler i all hovedsak om å få folk til å følge «Ja takk»/«Nei takk»-reglene som vi har limt som klistremerke på alle dunkene: det vil si KUN kaste matemballasje av glass og metall i denne dunken. I tillegg er det fortsatt noen som ikke har skjønt at syltetøyglass, flasker, hermetikkbokser og annet skal ligge LØST i dunken. Noen hiver hele poser med glass og metall oppi dunken. Disse blir ikke gjenvunnet, men sparkes ut av de automatiske sorteringsmaskinene og blir til restavfall, forklarer Trond Lorentzen som er prosjektleder for glass og metall i Remiks.
I første termin 2020 viste undersøkelser at mengden innsamlet glass og metallemballasje i Tromsø og Karlsøy hadde økt med nesten 40 prosent!
‒ Vi tror vi har potensiale til å hente ut enda mer. For da vi målte var det ennå en god del borettslag som ikke hadde fått ordningen helt på plass, sier Lorentzen.
De nye dunkene for glass- og metallemballasje som ble introdusert i 2019.