Det store glass- og metallåret

2019 ble et historisk år i Remiks-sammenheng. Da ble det innført henteordning for glass og metall.

Undersøkelser foretatt første kvartal 2020 viste at mengden innsamlet glass og metall i Tromsø og Karlsøy har økt med 40 prosent.

Tidligere plukkanalyser foretatt av husholdningsavfallet i Tromsø, viser at det kunne ligge opp mot 600 tonn glass og metall i restavfallsposene. For å få tak i mer av dette råstoffet besluttet Remiks Husholdning å begynne å samle inn glass og metall hjemme hos abonnentene. Det vil si at returpunktene for glass og metall ute ved butikker og bensinstasjoner, gradvis skulle fases ut.

En medvirkende årsak til beslutningen var også at returpunktene ble tilgriset av annet avfall, og det kostet Remiks relativt mye hvert år å betale for rydding ved disse punktene.

Les også: Har foretatt tidenes CO2-kutt

Bærekraftmål 13

Tilrettelegging for gjenvinning og resirkulering er en viktig del av løsningen.

Lett tilgjengelig

For å øke returmengden var det derfor viktig å gjøre innsamlingen av glass og metall enklest mulig for husholdningene.

For de som har fellesløsninger, for eksempel de i borettslag eller sameier, har Remiks i samråd med de ulike styrene i de aktuelle boligselskapene tilpasset ulike løsninger. Noen har fått nye glass og metall-kontainere ved siden av de andre avfallsløsningene, andre har nedgravde løsninger. Så har enkelte naboer eller nabolag har gått sammen om større dunker eller felles kontainere for glass og metall.

Les også: Sorterer raskere og bedre

Trond Lorentzen

Trond Lorentzen har ledet innføringen av den nye henteordningen i Tromsø og Karlsøy.

De som bor i eneboliger har fått en egen dunk som i utgangspunktet er litt mindre enn avfallsdunken. Glass og metall-dunken skiller seg ut ved å ha oransje lokk. I mai 2019 ble de første dunkene plassert ut, og de tømmes cirka hver åttende uke.

Kun løst glass og metall

Kriteriene for en vellykket henteordning er at kun matemballasje av glass og metall legges i dunken, og at dette ligger løst i dunken. Ikke i plastposer.

Remiks har brukt noe tid på å lære opp husstandene i dette.

«Vi tror vi har potensiale til å hente ut enda mer.»

Trond Lorentzen

‒ Det handler i all hovedsak om å få folk til å følge «Ja takk»/«Nei takk»-reglene som vi har limt som klistremerke på alle dunkene: det vil si KUN kaste matemballasje av glass og metall i denne dunken. I tillegg er det fortsatt noen som ikke har skjønt at syltetøyglass, flasker, hermetikkbokser og annet skal ligge LØST i dunken. Noen hiver hele poser med glass og metall oppi dunken. Disse blir ikke gjenvunnet, men sparkes ut av de automatiske sorteringsmaskinene og blir til restavfall, forklarer Trond Lorentzen som er prosjektleder for glass og metall i Remiks.

I første termin 2020 viste undersøkelser at mengden innsamlet glass og metallemballasje i Tromsø og Karlsøy hadde økt med nesten 40 prosent!

‒ Vi tror vi har potensiale til å hente ut enda mer. For da vi målte var det ennå en god del borettslag som ikke hadde fått ordningen helt på plass, sier Lorentzen.

Glass og metall, supplering

De nye dunkene for glass- og metallemballasje som ble introdusert i 2019.