Kavalkade, Remiksåret 2019

I løpet av et år kommer Remiks i kontakt med en lang rekke nye miljøbevisste mennesker.

Remiks deltok på strandrydding i Kvalsundet, i regi av Pukka Travel, i forbindelse med filminnspilling. (Foto: Bo Eide)

Remiks er et sted mange oppsøker, både for å få utført nødvendige tjenester, men også for å hente informasjon og kunnskap. Remiks er en populær bedrift for bedriftsbesøk og omvisninger, og i tillegg driver Remiks aktiv virksomhet for å oppsøke miljøer for å spre informasjon om avfall, gjenbruk og gjenvinning.

Flerspråklig strandrydding

Kavalkade, Strandrydding

KAVALKADE: 200 mennesker deltok på flerspråklig strandryddetur.

Remiks har vært med på strandrydding i mange år. Vi har hentet ryddeavfall, og Returstasjonen har vært åpen for at folk har kunnet levere slikt avfall.

I 2019 søkte Remiks for første gang om egne midler fra Miljødirektoratet, der vi fokuserte på å introdusere strandrydding for folk som normalt ikke er med på slike aksjoner eller aktiviteter. Blant annet inviterte vi fremmedspråklige til en strandryddetur med «gammeldags» opplegg, der rydding ble kombinert med grilling. I samarbeid med Voksenopplæringa deltok nesten 200 personer med å rydde ei strand. Tiltaket ble meget populært og godt mottatt, og stranda ble «støvsugd» for avfall. Nydelig vær og strålende opplagte mennesker gjorde dagen til en suksess.

Aktiv informasjon og bidrag for økt engasjement og bevisstgjøring, er en vesentlig del av løsningen.

SMART miljø for barneskolen

Kavalkade, UE Barneskole

KAVALKADE: Vinnerne av «SMART miljø» på Slettaelva skole 2019. Juryen klarte ikke å bestemme seg, og delte førsteplassen mellom Knottbott og Smarthus.

Remiks og Ungt Entreprenørskap har hatt et godt og tett samarbeid gjennom flere år. Vi har deltatt på flere forskjellige aktiviteter – og for forskjellige alderstrinn. For barneskolen deltok Remiks på prosjektet «SMART miljø» for 5.-7. trinn. Prosjektet går over fem hele skoledager, og går enkelt forklart ut på at elevene selv kartlegger utfordringer, finner løsninger, bygger modeller og presenterer ideene sine foran en jury.

Det er stort fokus på sortering, gjenbruk, ombruk, matsvinn og forsøpling i naturen gjennom prosjektuka. Totalt deltok 291 elever i «SMART miljø» i samarbeid med Remiks i løpet av 2019. Elevene kom fra Gyllenborg skole, Slettaelva skole, Kaldfjord skole og Stakkevollan skole.

Inspirasjonsdag for ungdomsskolen

559 elever ved ulike ungdomsskoler i Tromsø møttes til kickoff sammen med Ungt Entreprenørskap Troms. Dette er en inspirasjonsdag som skal hjelpe elevene i gang med arbeidet med elevbedrift. Her er det blant annet stort fokus på miljø og bærekraft.

I april 2019 arrangerte UE Troms også en fylkesmesse for alle elevbedriftene i fylket. Messa ble arrangert på Finnsnes, og flere av elevbedriftene fra Tromsø deltok også her. Remiks var invitert til å være jury og prisutdeler.

Innovasjonskamp på Sommerlyst

Kavalkade, innovasjonscamp

KAVALKADE: Innovasjonscamp’en ble avholdt på Storgata camping.

170 elever på åttende trinn ved Sommerlyst skole i Tromsø, deltok i juni 2019 på «innovasjonscamp», som er en idékonkurranse. Remiks var én av seks lokale bedrifter som leverte problemstilling, bidro med veileder og deltok i jury. Listekandidater fra alle de politiske partiene i kommunen deltok også i juryen.

Arrangerte «Gründeridol»

Kavalkade, grunderidol

KAVALKADE: «Gründeridol» på Sommerlyst.

170 elever på niende trinn ved Sommerlyst skole i Tromsø, deltok i oktober 2019 på en «pitchekonkurranse», hvor flere elevbedrifter hadde forretningsideer som handlet om miljø, resirkulering og gjenbruk. Remiks veiledet flere av disse elevbedriftene, og deltok dessuten som jury.

Vant Remiksprisen 2019

Kavalkade, Remiksprisen

KAVALKADE: Byggesettfabrikken UB stakk av med mange gjeve priser, og tok seg også videre til NM for ungdomsbedrifter.

Remiks deltok som priseier, prisutdeler og jury under fylkesmessa for ungdomsbedrifter på Jekta i 2019. Totalt deltok 270 elever fra videregående skole fra hele fylket.

Vinneren av Remiksprisen 2019 ble Byggesettfabrikken UB fra Stangnes videregående skole i Harstad. Forretningsideen deres var å selge ferdige byggesett til dukkehus for å få flere barn, og kanskje spesielt jenter, til å bli interessert i bygging. De mente at dette på sikt ville være med på å bryte tradisjonelle kjønnsrollemønster og å få flere jenter til å velge byggfag. Samtidig hadde de et sterkt fokus på gjenbruk, resirkulering og miljøvennlig materialvalg og emballasje.

Les også: Remiksdagen godt besøkt