Rundt bordet sammen med Remiks og deres samarbeidspartnere, sitter forskere som følger tett med på arbeidet. De neste tre årene skal NORCE finne ut av hvordan grønn omstilling er innovasjonsdrivende i ulike næringer i nord.
Forsker May-Britt Ellingsen (t.h.) følger dialogen når nordnorske avfallsselskaper møtes - som Remiks ved Britt Mathisen Limo og Finnress ved Ketil Johnsen.
‒ Det er gjort lite forskning på hvordan nordnorske bedrifter omstiller seg. Er det mulig å se om grønn omstilling er innovasjonsdrivende? Pusher dette selskapene til å velge mer bærekraftige løsninger? spør forskningsleder for regional utvikling i NORCE, dr.philos May-Britt Ellingsen. Hun og en kollega er nå «flue på veggen» når Remiks møter sine samarbeidspartnere i Avfallsklynge Nord. Avfallsselskapene skal utvikle felles innovasjon, og forskerne skal dokumentere metodikk og resultater gjennom forskningsprosjektet GROM ‒ Grønn innovasjon og omstilling i Arktis.
Les også: Fokuserer på FNs bærekraftmål
Les også: Jakter hele tiden på forbedringer
Bærekraftmål 9: «Bygge robust infrastruktur, fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og bidra til innovasjon». Innen 2030 omstille næringslivet til å bli mer bærekraftig, med en mer effektiv bruk av ressurser og større anvendelse av rene og miljøvennlige teknologiformer og industriprosesser.
Maritim sektor og avfallsbransjen
Avfallsselskapene i nord har for lengst innsett at det kreves både nytenking og nye samarbeidsformer for å forbedre eksisterende oppgaver og mestre nye. Forskjellen nå består i at de åpner for å la andre lære av deres positive og negative erfaringer undervegs. Selskapene som deltar er Remiks, FIMIL, VEFAS, Finnress og Avfallsservice.
‒ Vi skal se på innovasjonsprosesser og innovasjonssystem innenfor avfallsbransjen og maritim sektor, forteller Ellingsen. Hun forklarer at de to næringene er valgt av ulike hensyn: Maritim sektor representert ved Tromsø Havn og Maritimt forum, fordi den maritime næringen er så viktig for landsdelen. Avfallsbransjen er valgt fordi den er sentral i forhold til innføring av sirkulær økonomi og grønn omstilling, og inneholder mye logistikk.
«Vi får bekreftelser når vi gjør kloke valg, og hjelp til å bli mer konkret. Hvilket er en grei øvelse for gruppa siden fremdrift er et mål i seg selv»
Britt Mathisen Limo, Remiks-direktør
‒ Ofte initieres slike klynger av virkemiddelapparatet. Det kan det ligge mange gode læringspunkt i avfallsselskapenes prosess med å rigge en klynge ved å la den gro fram nedenfra. Aktørene i denne klyngen har kommet fram til at samarbeid er nødvendig i vår landsdel, for å overkomme barrierer som avstand og størrelse skaper, sier forskeren.
‒ Man tenker ofte at innovasjon handler om nye tekniske løsninger, men det nyskapende ligger vel så mye i det relasjonelle og det organisatoriske, beskriver Ellingsen.
Les også: Derfor tror vi på falske nyheter om avfallsbransjen
Forsker May-Britt Ellingsen ønsker å finne ut om grønn omstilling bidrar til ytterligere innovasjon.
Verdifulle tilbakemeldinger
Administrerende direktør Britt Mathisen Limo synes det er viktig å ha forskerne inn i prosessen.
‒ Det er viktig å ha noen som ser hvordan vi driver nybrottsarbeid. Det er veldig mye som skjer i avfallsbransjen for tiden og mye utskifting, ikke bare i form av nye krav og metoder, men også ved at nye generasjoner og nye selskap kommer inn. Det er fint om vi kan bidra til at det finnes mer kunnskap om slike prosesser, sier direktøren, og poengterer at hele gruppa ser nytten av å ha forskerne med.
Avfallsselskaper som Remiks har lenge demonstrert evne til omstilling, og det vekker nysgjerrighet.
Dette fordi prosjektet går begge veier. Remiks og de øvrige selskapene som deltar i forskningen får verdifull input fra forskerne i form av spørsmål og kommentarer.
‒ Vi får bekreftelser når vi gjør kloke valg, og hjelp til å bli mer konkret. Hvilket er en grei øvelse for gruppa siden fremdrift er et mål i seg selv, forklarer Limo.
«Med henvisning til litteraturen og andre studier jeg har gjort, så er Remiks som selskap særdeles utviklingsorientert»
May-Britt Ellingsen, forsker
‒ Vi har en nøytral funksjon i å hete inn kunnskap og kan formidle erfaringer fra lignende prosesser andre har gjennomført, peke på mulighetsrom og potensielle snublesteiner. For eksempel har vi blant annet presentert erfaringer fra Nord-Sverige og Nord-Finland for klyngen, sier Ellingsen.
4,2 millioner kroner
GROM er finansiert av regionalt forskningsfond for Nord-Norge, i tillegg til egenandeler fra deltakerne og fra NORCE. Den totale rammen på forskningsprosjektet er på 4,2 millioner kroner. Selskapene som deltar, bidrar med sin arbeidsinnsats som egenandel i prosjektet. Til sammen består finansieringen av 1,2 millioner i egenandel fordelt på NORCE og de ulike deltakerne, og 3 millioner i tildelte forskningsmidler.
Avfallsdirektørene Britt Mathisen Limo (Remiks) og Ketil Johnsen (Finnress) har lenge markert seg med nye løsninger. Det ønsker forsker May-Britt Ellingsen å finner mer ut av.
Prosjektet startet opp i 2019 og allerede er to forskningsartikler under publisering. En av dem handler om stiavhengighet og innovasjon. Er det slik at all innovasjon skjer etter gamle mønster, og hvordan tas dette eventuelt over i nye former og samarbeidskonstellasjoner?
‒ For oss er det lærerikt å få følge arbeidet som Remiks gjør. Det er et utviklingsorientert og spennende selskap å samarbeide med, sier May-Britt Ellingsen.