‒ Papp sendes til Ranheim hvor de produserer ny papp, forklarer Nicolai Sebergsen som er daglig leder for Remiks Produksjon. Sammen med nestleder Rune Olsen håndterer han nedstrømsmarkedet som Remiks forholder seg til. Det betyr at de hele tiden er på jakt etter aktører som materialgjenvinner brukt råstoff.
Noe av alt det som husholdninger og næringsliv sorterer og leverer til Remiks for materialgjenvinning, er svært enkelt å få omsatt. Andre ting er mer utfordrende. Skulle de to lederne i Remiks Produksjon få en ønskedrøm oppfylt, så hadde det vært å få et nedstrømsmarked som består av mange flere tilbydere. Med andre ord: At enda flere etablerer industribedrifter som gjenvinner avfall og gjør dette om til nytt råstoff.
Les også: Fokuserer på FNs bærekraftmål
Reduserte avfallsmengder og økt gjenvinning er en del av løsningen for å stoppe klimaendringene.
Utfordringene med å finne aktører som kan materialgjenvinne ulike avfallstyper er etter hvert blitt så krevende at Remiks i 2020 gikk inn som deleier i et nystartet selskap, Avfallsmegling, som har nettopp avfallsmegling og å forhandle fram lønnsom videreforedling av avfall som fulltidsbeskjeftigelse.
‒ Markedet er blitt enda vanskeligere enn tidligere. I 2019 fikk vi virkelig se effekten av Kina sin strategi om å håndtere eget avfall før de importerer, sier Sebergsen.
Les også: Derfor tror vi på falske nyheter om avfallsbransjen
Nicolai Sebergsen etterlyser flere aktører som kan gjenvinne det sorterte avfallet.