Mål om 80 prosent materialgjenvinning

Pilar Entreprenør AS har som mål å materialgjenvinne 80 prosent av avfallet som de produserer på byggeplassen til det nye settefiskanlegget i Dåfjorden. Til nå har de vært oppe i 98,66 prosent sortert avfall i løpet av en enkeltmåned!

HMS/KS-koodinator Lill-Heidi Jensen ved Pilar Entreprenør kan fortelle om fantastiske resultater på byggeprosjektet i Dåfjorden.

‒ Da spanderte vi varm lunsj på hele gjengen! Det er viktig å skryte når de gjør det bra, påpeker HMS/KS-koodinator Lill-Heidi Jensen.

‒ Og rive tilsvarende kjeft når det sorteres for dårlig, flirer hun.

20 prosent over kravet

Ambisjonen til Pilar Entreprenør er altså 20 prosent over kravet som byggebransjen har til gjenvunnet avfall. Byggebransjen er en av de få bransjene i næringslivet som er pålagt å sortere, og kravet er at de må materialgjenvinne 60 prosent, og kun får levere 40 prosent som restavfall.

Gulroten for bedriftene ligger i at det er betydelig rimeligere å levere avfall til materialgjenvinning enn som restavfall. Ute i Dåfjorden har de tilrettelagt med containere for veldig mange ulike avfallstyper.

‒ Vi ber for eksempel underleverandørene oppgi på forhånd hva slags avfall de kommer til å produsere. Her er jo en del rør på et slikt anlegg som vi lager nå, så rørlegger har fått beskjed om å legge alt av rørkapp i egen container, forklarer Jensen. Gjennom Remiks sitt nye webverktøy kan hun følge utviklingen på sorteringen og hvilket avfall de produserer, mer eller mindre i sanntid.

Bærekraftmål 12: «Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre». Innen 2030 skal avfallsmengden reduseres betydelig, gjennom forbud, reduksjon, gjenvinning og ombruk. I Norge er det kritisk viktig at også næringslivet bidrar.

Arbeider med avfall til gjenvinning.

En av arbeiderne på vei for å kaste en sekk med plastavfall som skal resirkuleres.

Månedlige «sekunderinger»

‒ Vi henter ut månedlige rapporter på avfallet vi har levert. Det er veldig viktig å hele tiden være ajour på hvordan vi gjør det, sier HMS/KS-koordinatoren, og forklarer hvorfor:

‒ Hvis vi plutselig ser at vi begynner å produsere veldig mye av en type avfall, for eksempel plast, kan vi sjekke dette nærmere. For eksempel kan vi gi beskjed til leverandørene om at de må bruke alternativer til plast når de skal pakke inn varer som skal ut hit. Enkelte paller surres inn i enorme mengder plast, og vi har bedt hver enkelt leverandør vurdere om den innpakkingen kan gjøres annerledes.

To sentrale erfaringer for Pilar Entreprenør så langt, er at det er viktig å ha god merking på de ulike avfallscontainerne. Det blir fort feilsorteringer om skiltene på containerne vises dårlig.

I tillegg er den ene restavfallscontaineren plassert et stykke utenfor området slik at det blir ekstra tungvint for de som vil kaste restavfall. Dette er blant de små tiltakene som samlet har gitt gode og synlige resultater på sorteringen.

Settefiskanlegg.

Settefiskanlegget begynner å ta form ute ved Dåfjorden.

Viktig sikkerhetstiltak

‒ Nå er bygningen begynt å komme opp. Det betyr at vi nå vil begynne å ha avfallsstasjoner inne i bygget for enklere å kunne samle opp og sortere underveis, sier Jensen. Koordinatoren med ansvar for helse, miljø, sikkerhet og kvalitet legger ikke skjul på at et ryddig bygg er et betydelig sikrere bygg enn et med mye rot å snuble i. Derfor får all sorteringen også en ekstra verdi for de ansatte, ved at det blir tryggere å gå på jobb.

Den presise sorteringen medføre også at det kommer inn flere rapporter om uønsket hendelse (RUH) som går på orden og ryddighet. Når disse lukkes, fylles også containerne som en konsekvens.

I tillegg til byggeavfall sorteres det optisk på alle spiserom. Pilar Entreprenør har en stor boligrigg med 72 hybler like ved byggeplassen, og også her sorterer de ansatte avfall. De er like samvittighetsfulle på fritida som på jobb.

Totalt er det mellom opp mot 80 ansatte på jobb ved anlegget i Dåfjorden daglig, og Jensen føler seg temmelig sikker på at rutinene som innføres vedrørende avfallssortering på jobb, også blir med den enkelte ansatte hjem.

Tar ikke mer tid

Jensen tilbakeviser at det å være ryddig og sortere mer, krever flere timeverk enn om de hadde latt være.

‒ Det tar i utgangspunktet ikke lengre tid, men det krever at det er lagt til rette for at det skal være enkelt å sortere. Vi må stille med avfallssystem både på boligrigg, kontorrigg, og ute på selve byggeplassen. Vi må ha god skilting med informasjon om hvilket avfall som skal hvor, og da på flere ulike språk. Slik bidrar vi til at rutinen går raskt og enkelt.

Lill-Heidi Jensen ved Pilar Entreprenør.

Lill-Heidi Jensen ved Pilar Entreprenør har jobben som "søppelpoliti" og jobben er enkelt takket være at hun i sanntid kan se hvor godt det sorteres ut fra Remiks sitt nye webverktøy.

Hun må med andre ord legge litt jobb i planleggingen av byggeplassen, med plassering og logistikk av avfallssystemet som en sentral del.  

‒ Hvorfor så høye miljøambisjoner?

‒ Vi i Pilar Entreprenør ønsker å ta del i det samfunnsansvaret vi alle har. Samtidig så er det fint å kunne strekke seg litt lengre enn akkurat det vi må, sier hun enkelt.

Byggeplass.

Det enorme anlegget ute i Dåfjorden begynner å ta form.

Les også: Resirkulerte hele hotellet

Les også: Lager designmøbler av resirkulert havplast

Les også: Polaria vil leve som de lærer