Trygg skattejakt i bruktbutikk

Handleturen i en bruktbutikk er en skattejakt der de fleste kan sikre seg gevinst. Stylist og kostymedesigner Nina Erdahl hjelper deg til å øke utbyttet ditt ytterligere.

På grunn av yrket sitt har Nina Erdahl en enorm garderobe. Veldig mye er fått som gaver, ganske mye er kjøpt brukt og temmelig lite er handlet nytt.

Som stylist er hun naturlig interessert i klær. Hun handler mye og ofte i bruktbutikker, både fordi hun liker å spare penger, og fordi hun hele tiden lever i håpet om å finne en virkelig «skatt» som er umulig å finne andre steder – men også fordi selve handleturen i en bruktbutikk kan være en spennende oppdagelsesreise i seg selv

Hvilke typer mennesker er det som handler brukt? Kan du se forskjell på «den stilsikre», «den økonomisk bevisste» og «den miljøvennlige»?

– Nei, det kan jeg ikke, og jeg vet ikke om det er så stort poeng å se disse forskjellene heller! De du finner i bruktbutikkene er helt vanlige mennesker som du gjerne også finner på andre steder du ferdes. Som forbrukere er de kanskje grunnleggende mer bevisste enn gjennomsnittet, men det er også fordi den generelle bevisstheten blant forbrukerne heldigvis er økende. ALLE som handler i bruktbutikker er jo miljøbevisste, fordi det å gjenbruke er miljøvennlig, og alle er jo økonomisk bevisste også, fordi man sparer mye penger ved å handle brukt. Hvem som er stilsikker, handler vel om hvem som er flink til å kjøpe de rette tingene og sette sammen antrekk riktig. Dette handler ofte mer om erfaring og interesse enn det handler om mennesketyper.

Bærekraftmål 12: «Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre». Innen 2030 skal avfallsmengden reduseres betydelig, gjennom forbud, reduksjon, gjenvinning og ombruk.

Når interessen for å handle brukt øker, oppstår nye begreper. Hva er forskjellen på «retro» og «vintage»?

– Dette er faktisk litt artig, også for meg, men for å begynne med «RETRO», så er dette et begrep om brukes på klær som egentlig ikke er så veldig gamle, men som for lengst er passert av trender og motebilde. Tenk deg 1970-tallets farger av brunt, gult og oransje, og store blomster som mønster; eller 1980-tallets pastellfarger. Mange synes sånt er kult, fordi det bryter med vanene våre, og fordi det kan vekke oppsikt.

- Stil koster ikke penger. Leter du, finner du skatter, mener Nina Erdahl.

«ALLE som handler i bruktbutikker er jo miljøbevisste, fordi det å gjenbruke er miljøvennlig, og alle er jo økonomisk bevisste også»

Nina Erdahl

– «VINTAGE» er ofte eldre enn «RETRO», fra 1960-tallet eller enda eldre, og handler om gamle årgangsklær; elegant og eksklusivt, håndsydd og ofte hjemmesydd. Det er dette som er de virkelige skattene du kan være heldig å finne på en bruktbutikk, og som kanskje til og med kan bli ditt for en veldig lav pris. Du kjenner kvaliteten når du tar på tøyet; klærne tåler bruk, og lar seg reparere ved skade. Selv liker jeg å blande – noe nytt og noe «vintage», og kanskje til og med ett og annet retro-plagg i tillegg. Men jeg tror ikke du finner så mange som kler seg opp i et fullt antrekk i det mest skrikende retro-uttrykket.

Vi arver mindre klær, men handler desto mer i bruktbutikker, så Nina Erdahl fast.

Har vi sluttet å arve klær? Har vi glemt å bruke symaskinen for å sy om klær?

– Ja! Vi arver stadig mindre klær, men handler til gjengjeld stadig mer på bruktbutikker, der utvalget er i ferd med å bli veldig bra og handleturen er i ferd med å bli riktig spennende. Så svaret er nok «ja» på begge spørsmålene. Men vi burde pratet mer om årsakene til at vi ikke lenger reparerer eller syr om, for det handler ikke bare om mangel på ferdigheter ved symaskinen. Disse ferdighetene kan vende tilbake, ettersom populære TV-programmer som «Symesterskapet» og Jenny Skavlans «Avkledd» både gir inspirasjon og kan være med på å endre holdninger. Men utfordringen vår begynner jo med at de klærne de fleste av oss handler i de store kjedebutikkene holder så dårlig kvalitet at de ikke tåler lang tids bruk. Vi kjøper søppel, og da er det vanskelig å være miljøbevisst. Etter et halvt års tid er klærne så slitt at det ikke har noen hensikt å reparere dem! Hvis vi virkelig mener noe med miljøengasjementet vårt, bør vi starte med å velge kvalitet i utgangspunktet.

Nina Erdahl mener hun ikke bruker mer penger på klær enn dem som handler i billige kjedebutikker, og må handle ofte.

Men er det ikke forståelig av forbrukere som ikke har kunnskap om klær, handler i kjedebutikkene fordi dette er det eneste økonomien tillater?

– Jeg har forståelse for at det er lett å tro dette, fordi hvert enkelt plagg i en kjedebutikk er billig. Men jeg tror ikke at jeg bruker mer penger på klær i løpet av et år enn dem som handler i kjedebutikker! Jeg har et fast sitat jeg ofte gjentar: «Stil koster ikke penger!» De butikkene som har gjort seg kjent for å selge klær av høy kvalitet, gjennomfører salg to ganger i året, og dersom du benytter deg av disse tilbudene så slipper du også ganske rimelig fra det.

«Vi kjøper søppel, og da er det vanskelig å være miljøbevisst»

Nina Erdahl

– Men hvis du handler i kvalitetsbutikkene på samme måte som du handler i kjedebutikkene; ofte, og gjennom hele året, er det klart at det vil bli forferdelig dyrt til slutt. Det er denne vanen vi må bryte ut av! Vi må redusere den enorme søppelproduksjonen vår.

Les også: Inspirerer med stilsikker gjenbruksmote

Les også: Åpnet bruktbutikk for nye skattejegere

Les også: Økt interesse for redesign 

Les også: Her kan du handle brukt

Merkelappene avslører mye, men noen av de fineste skattene du kan finne i bruktbutikkene har ikke merkelapper, fordi de er hjemmesydd.